Relatietherapie

Wanneer jullie in relatietherapie gaan, gaat de relatie in therapie. Niet de individuele partners. Dit is een belangrijk en helend onderscheid tussen individuele therapie.

Deze aanpak zorgt ervoor dat niet de schuldvraag voor wat verkeerd gaat het focale punt wordt maar wel de dans tussen jullie beiden. Het ontschuldigen en kijken naar hoe elkaars aandeel in de relatie zorgt voor een soms ‘duivelse dans’, opent de weg voor nieuwe inzichten. Het geeft een kijk op hoe de verbinding tussen jullie beide telkens opnieuw verbroken wordt. Hoe je in verbinding kan blijven, leer je in relatietherapie.

Net zoals in een relatie staat therapie voor engagement en het creëren van vertrouwen, een voornaam aandeel in de therapie. Relatietherapie vraagt van de partners veel aandacht, inzet, moed en soms doorzetting.

Verloop

Eerste gesprek: intake

Een eerste gesprek wordt met beide partners ingepland. In dit gesprek komen jullie beiden aan bod. Jullie vertellen mij, en elkaar hoe je elk apart naar je relatie kijkt en wat volgens jou ‘het probleem’ is. Samen met jullie ontrafel ik de hulpvraag en geef ik aan waaraan we zullen werken. We tekenen spreekwoordelijk een therapeutisch contract dat het engagement voor de therapie onderstreept.

Individuele sessie

Na het eerste gesprek nodig ik jullie beiden apart uit. Het is immers belangrijk dat ik zicht krijg op jullie persoonlijk verhaal en hoe dit de relatie kan kleuren. Je persoonlijke hechtingsstijl wordt hierin ook een belangrijk onderdeel.

Soms hebben partners individueel grote kwetsuren die een impact vormen op de relatie. Mocht ik dit detecteren, zal ik je mogelijks aanraden om in individuele therapie te gaan.

Relatietherapie

Invloeden van Gestalttherapie, contextuele therapie, Emotion Focused Therapy, alsook de denkkaders van oa. Gottman, Schnarz, en Perel, vormen een stevige achtergrond waarin ik jullie als koppel begeleid.
Gestaag werken we aan wat jullie van elkaar verwijdert en hoe jullie terug tot verbinding kunnen komen.

Toets

Wanneer is het een goed idee om in therapie te gaan als koppel?

  • we hebben hoog oplopende ruzies
  • de relatie voelt aan als destructief
  • de sfeer tussen ons is verkild (boring)
  • er is ontrouw
  • er zijn problemen rond de kinderen
  • we eindigen steeds in een soort machtsstrijd
  • we hebben haast geen emotionele of seksuele intimiteit meer
  • er is ziekte bij één van de partners
  • er is ontslag bij één van de partners

Tenslotte: wanneer je als koppel in een crisis verkeert, is dat meestal een kans om op een andere manier met elkaar om te gaan. De crisis zie ik meestal als een groeikans waarbij oude gewoonten niet meer bevredigend zijn en er samen naar een nieuw evenwicht gezocht kan worden.

Keep It Simperl 11/14/2017 Keep It Simperl