Workshop: Over spanning en ontspanning

Keep It Simperl - Workshop: Over spanning en ontspanning

Zaterdag 2 en zondag 3 december 2023 van 9u30 tot 13u00.

Workshop ‘Wat je lichaam al weet’ – Bewegings- en danstherapie

Over spanning en ontspanning, en alles ertussenin

Via beweging, dans en samenspel onderzoeken we deze keer wat spanning voor jou betekent. Wat spanning geeft en wat je hierin belemmert en helpt. In de tegengestelde beweging zoeken we de ontspanning op en exploreren we ook hoe ontspanning voor je werkt of niet werkt.

Deze versie van ‘Wat je lichaam al weet’ focust zich op de onbewuste kennis van je lichaam over het samenspel van fysische mechanismen en psychische mechanismen. Er wordt extra aandacht gegeven aan tools die je kan meenemen buiten de sessie. Spanning en ontspanning zijn krachtige tools om dicht bij jezelf te komen. Tegelijk is het soms een moeilijk evenwicht of zelfs ziekmakend om in één van beide polen van het continuüm te blijven hangen.

Ook dit wordt belicht vanuit de principes van de polyvagale psychotherapie, of eenvoudiger gesteld: je krijgt doorheen je lichaam woorden voor de werking van je autonoom zenuwstelsel. Een beetje: de polyvagale theorie ‘in motion’.

De workshop voltrekt zich over 2 dagen; een beproefd concept: doorheen de 2 dagen zwengelen we samen een innerlijk proces en zoektocht aan. De groep wordt handig ingezet om je/ons te beveiligen. Ervaring leert dat dergelijke workshop een boost geeft aan je persoonlijk proces. Een lichaam vergeet niet en is een bijzonder instrument om gedoseerd ervaringen te doorleven. Deze vorm van beweging biedt een natuurlijke manier om tot inzicht en herstel te komen. Doorheen een beter lichaamsbewustzijn leer je beter naar jezelf te luisteren en hiernaar te handelen en vlugger, waar nodig, te schakelen.

Doorheen mijn werk met cliënten, partners en bedrijven sta ik heel erg achter de kracht en de kennis van ons lichaam. Als klinisch psycholoog en therapeut deed ik lange tijd aan trauma-opvang, in een periode dat er van trauma-opleidingen nog geen sprake was. Ik danste, sportte en schilderde zelf en was me heel erg bewust van de weldaden maar ook het noodzakelijke samenspel van lichaam en geest als inzet voor een gezond leven.

Ik ging dit integreren in mijn klinisch werk. Vele opleidingen later heb ik een stevig inzicht over wat er fysisch-psychisch gebeurt wanneer we ‘lichaam en beweging’ naast ’taal en hoofd’ inzetten in faciliterende processen. Een greep uit mijn arsenaal opleidingen : Gestalttherapie, familiale bemiddeling, psychodrama, danstherapie, sensorimotorische psychotherapie, relatietherapie, contactimprovisatie, Afrikaanse dans, butoh, tango, bewegingstheater, en wellicht nog een paar dingen. Zo’n kleine 2 jaar geleden ging ik ’s roeien. Een sport waarin het concept van ‘spanning en ontspanning’ in een verfijnde dans samengaan om tot een optimaal resultaat te komen. Inzichten die ik hieruit verwierf, worden ook in de workshop gebruikt.

Samengevat, ik bied jou een stevige bedding om dit fijne weekend met me aan te gaan.

Wanneer?

Zaterdag 2 en zondag 3 december 2023 van 9u30 tot 13u00

De workshop loopt over 2 dagen.
Aanwezigheid betekent dus ook een engagement van 2 dagen. Dit om de veiligheid in de groep te kunnen borgen.

Waar?

La Luna vzw – August van de Wielelei 65, 2100 Antwerpen

Routebeschrijving >

Kostprijs

160,- euro per persoon

Je inschrijving is geldig na aanbetaling van minimum 80,- euro per persoon op rekeningnummer BE47 0018 3239 6280.

Danservaring is niet vereist. Breng wat te drinken en te eten mee. Gezien we december zijn, zijn warme sokken en warme sportkleding voor de pauzemomenten of afkoeling een goed idee.


InschrijvingsformulierKeep It Simperl 09/22/2023 Keep It Simperl